Menno Broers, technisch directeur van Kolkkracht, legt uit: 'Wij komen uit de Achterhoek en ontwikkelen een speciale turbine die je kunt gebruiken in rivieren met een laag verval. Maar om dit zo efficiënt mogelijk te doen, moeten we testen. De turbine wekt een kolk op en zet dat om in energie. We testen verschillende soorten modellen van bladen, schoepen en vormen van de turbine. Sowande Boksteen, van de RDM start-up Amela Process Optimization, werd door hen ingeschakeld om de modellen van de turbine te berekenen. Boksteen, voorheen docent, schakelde studenten in want hij weet uit ervaring dat studenten met frisse ideeën kunnen komen'.
Dit project werd direct omarmd door het Centre of Excellence Hogeschool Rotterdam Techniek, De studenten Jeroen Bozon, Joost Diks, Gijs van Wijk en Sebas Knierim stortten zich vol overgave op het experiment. Jeroen; ‘Echt leuk. Dat we zouden werken aan Kolkturbines hadden we nooit kunnen bedenken! We meten met toerental en wattage hoeveel energie er is in een kolk. Zoals in een rivier bij een stuwdam.’ Joost vult aan; ‘De testopstelling trilde eerst nog en we konden niet optimaal meten, het stond niet stabiel genoeg. Toen hebben we iets bedacht, spullen meegenomen en op RDM in elkaar gezet. Het werkte!’
‘Sowande Boksteen is ons rekenwonder’, vervolgt Menno. ‘Hij rekent alle modellen door en dan proberen we te voorspellen wat de opstellingen gaan opwekken. In het Aqualab op RDM kan het water stromen door de testopstelling. Vervolgens kijken we op de of de voorspelling klopt met de waarneming en de metingen die we doen. En dan passen we het model van weer aan. Op die manier kunnen we op kleine schaal testen en het rekenmodel wat Boksteen heeft gebouwd verfijnen.’ Sowande glimlacht bescheiden: ‘Ja, zo innoveer je. Dit is een innovatie die belangrijk is voor de energietransitie, dat is mooi aan bij te dragen’.
Algemeen directeur Paul Munters durft te dromen; ‘We hebben deze turbines bedacht voor kleinschalige projecten. Deze turbines kun je overal neerzetten. We hebben in Nederland een heleboel rivieren waar hoogteverschil is. Vooral in het Oosten, in Gelderland in Overijssel, Brabant en Limburg. Regenwater start in de Alpen, en loopt langs Nederland. Daar kunnen we allemaal turbines plaatsen en die aansluiten op het net'.
Student Gijs: ‘RDM is echt interessant. We zitten wel in het goede vakgebied, dat is wel duidelijk! Menno beaamt enthousiast: ‘Als ik hier rondloop voel ik het zinderen. Ik zie overal waar ik kijk, in elke hoek, wel iets gebeuren!’. De studenten hebben inmiddels hun project succesvol afgerond en Kolkkracht en AMELA Process Optimization hebben nog meer veelbelovende resultaten geboekt'.