Erik Leenart van Leenheer BV plaatste een oproep op LinkedIn dat zij iemand zochten die AutoCAD kennis had, of liever nog van de software AutoSPRINK. Het balletje rolde, via Marc Oosterveer van iTanks, een kennis- en innovatieplatform op RDM. Zijn kantoor bevindt zich slechts een paar meter verderop op de kade. Marc deelde de oproep, en op nog geen 100 meter afstand, in het RDM Innovation Dock las Gertjan Vermaas van Machine Design de post, pakte de telefoon en binnen het uur schoven ze op RDM aan tafel. Simão Veloso en Richard Bruijn van Machine Design zijn beide ingenieurs en opgeleid in Mechanica & Fluid Dynamics en hebben reeds veel ervaring met CAD systemen. Kortom, een ‘match made’ op RDM.
Erik: ‘De AutoSPRINK software wordt nog nauwelijks ingezet in Nederland. Het is software die gebruikt wordt voor het in 3D ontwerpen van leidingen en het berekenen van sprinkler installaties. Het is dan ook tamelijk ingewikkeld, wij willen het inzetten voor het uitrekenen van spoelprotocollen. Simão en Richard van Machine Design zijn echte experts, zij tekenen en laten de software het rekenwerk doen. Richard: We moesten echt in de software duiken, we hebben wel ervaring, maar deze software was ook nieuw voor ons. Een fantastische uitdaging! Gelukkig hebben we goed contact met de AutoSPRINK helpdesk. Ze helpen ons echt heel goed, beaamt Simão.
Adrian de Graaf van Leenheer: ‘Onze klanten zijn verplicht door wet en regelgeving om minimaal twee keer in een jaar een leiding te spoelen op minimaal 3 m3 per seconde. Dat is een gegeven. Vaak zijn dat enorme leidingstelsels, van soms wel 60 km lang. Wij krijgen dan een tekening van de klant. Zo’n stelsel moet in secties opgedeeld worden, dat kan niet altijd in één keer. Daar komen allemaal hydrostatische calculaties aan te pas en dat kan met AutoSPRINK. Op die manier krijgt een klant vanaf heden een doorgerekend spoelprotocol dat zij netjes stap voor stap kunnen uitvoeren. Zij kunnen dan zelf hydranten en afsluiters open- en dichtzetten en pompen aan- en uitzetten. Je simuleert de gang van het water met een computerprogramma. Als de leidingen vervuild zijn krijg je bijvoorbeeld andere uitkomsten van de berekeningen. De software vertelt dan of de route wel de m3 per seconde haalt en of het spoelen wel goed gaat.’
Niet alleen vinden we elkaar hier op RDM snel, het voorkomt ook een hoop reistijd waar we nu niet voor hoeven te betalen, zegt Erik. We kunnen wel samenwerken op afstand, maar het is zoveel makkelijker als je bij elkaar in de buurt zit, vult Richard aan. Vooral in het begin van het project. Erik: ‘Vertrouwen is belangrijk. Het is fijn om die mannen zo dichtbij te hebben. Ik vind dat prettiger samenwerken. Vooral als je iets nieuws opstart, dan wil je elkaar zien. Je bouwt samen ervaring op en je leert een gemeenschappelijke taal’.
Simão: ‘We zijn na onze eerste ontmoeting direct met twee projecten begonnen. Een pilot om de nieuwe software van AutoSPRINK te onderzoeken en het andere project was het in kaart brengen van een site. Beide projecten zijn inmiddels afgerond. Erik: Maar daarmee is het zeker niet afgelopen. Dit is een lange termijn samenwerking. We hebben veel vaker dit soort opdrachten’.
Erik: ‘In principe is innoveren waarde toevoegen aan je proces en dat doen we. Het programma AutoSPRINK is niet persé gemaakt voor dit doel, het wordt gebruikt voor bovengrondse sprinklerinstallaties, maar wij het gaan gebruiken voor ondergrondse brandblus installaties. De innovatie zit ook in de samenwerking. We konden dit niet alleen en we zijn nu een van de weinige bedrijven die dit nu kunnen gaan aanbieden’.