RDM Rotterdam

Concr3de

RDM Rotterdam
Als je binnenkomt in de Innovation Dock op de RDM vervalt je een gevoel van grootsheid. Duizenden vierkante meters aan bedrijvigheid, zware materialen en ingewikkelde installaties. Hier krijg je het gevoel: in Rotterdam dragen we een flinke steen bij aan de technologische vooruitgang van Nederland en de rest van de wereld.

Onze knapste koppen zitten hier – dat gevoel zeg maar. Powderhouses, zoals Eric Geboers van 3D-printermaker CONCR3DE het zou verwoorden. Zijn bedrijf, dat hij zes jaar geleden samen met compagnon Matteo Baldassari oprichtte, werkt namelijk met poeder.

Poeder? Ja. Dat werkt ongeveer zo: van een bepaald materiaal (zoals metaal, cement, steen of keramiek) maak je poeder en dat leg je in een dun laagje in de printer. De printer plaatst daar een bepaald soort inkt op, en de chemische reactie tussen de inkt en het poeder creëert een verhard materiaal in de vorm die je hebt ontworpen. Bij CONCR3DE, gevestigd op een groot kavel achterin in de Innovation Dock, ontwerpen ze dit soort printers. ‘R&D-printers’, ook wel – research and development (R&D), onderzoek en ontwikkeling. Met de printers van CONCR3EDE kan je onderzoeken welke inkt en materiaalsoorten bij elkaar passen en wat die creëren.

Eric: “Wij bouwen nu 3D-printers, van kleintjes tot hele grote, maar Matteo en ik zijn begonnen als architecten. We droomden van een soort architectuurmachine, waar je met een druk op de knop allemaal bijzondere bouwdelen uit komen rollen. Omdat we ook allebei een achtergrond hebben in gerecycled materiaal en in robotica, besloten we zes jaar geleden te gaan experimenteren in bestaande 3D-printers. Dat werkte een beetje, maar niet echt goed. Toen realiseerden we ons: om het echt goed te doen heb je een eigen printer nodig. Die zijn we gaan ontwikkelen, en nu verkopen we dus onze eigen onderzoeksprinters. Daarmee ontwikkelen we technische materialen voor complexe bouwtoepassingen. Maar ook biomaterialen als zaagsel en reststromen. Heel veel van onze kennis zit ‘em in de vraag hoe je een specifieke type materiaal uit zo’n printer kunt krijgen. Dat gaat om hoe je je inkt maakt, hoe je je poeder maakt en hoe je dat vervolgens bij elkaar brengt op allerlei manieren.”

Ieder materiaal heeft een andere chemische reactie met de inkt nodig, en daar onderzoek naar doen is de passie van Eric en Matteo. Ze hebben intussen 23 mensen in dienst die daar allemaal hun steentje (of keramiekje) aan bijdragen. “Ja, het gaat echt goed. We zijn flink gegroeid in de afgelopen twee jaar. Er zijn twee of drie bedrijven in de wereld die op deze manier printers verkopen, maar in Nederland zijn we uniek.” Dat zit in de duurzame, gerecyclede materialen die CONCR3DE gebruikt en de kennis die ze graag delen met geïnteresseerden. In tegenstelling tot andere printerfabrikanten: “Als je kijkt naar onze concurrenten; die zijn groter, maar enorm gesloten en houden de kennis voor zichzelf. Bij ons mag je langskomen en testjes doen, we delen onze kennis graag. Die houding in combinatie met de verkoop van de R&D printer, waarmee je dus onderzoek doet, zorgt ervoor dat we met klanten en onderzoeksinstellingen makkelijk samenwerken. En dat we heel gericht kunnen ontwikkelen; als een klant met een probleem zit, proberen we die specifiek voor hen op te lossen.”

En van de redenen voor die pijlsnelle groei is de RDM en de Innovation Dock. “Omdat we zo snel groeiden hebben we veel rondgekeken naar goede plekken om ons te vestigen. Maar het feit dat we in deze hal van twee personen naar 23 konden groeien, is zo fijn en bijzonder. En daarbij; als je hierbinnen komt als klant is het wel even wat anders dan een kantoortje langs de snelweg. Iedereen staat bij binnenkomst in de hal toch wel even te kijken van ‘oh wow, wat cool’. De waarde daarvan onderschatten mensen soms, denk ik. Zo’n entree voegt echt wat toe aan je bedrijf.”

“We kennen de andere bedrijven ook, de kennis hier is natuurlijk enorm gevarieerd en spannend. Wij zitten best wel specifiek in een niche, dus we werken niet per se veel samen met de andere bedrijven, maar wel bijvoorbeeld met Hogeschool Rotterdam en Techniek College Rotterdam. We vinden er onze stagiaires en we kunnen de machines die ze hebben gebruiken voor testjes. Ja, de bedrijvigheid op de RDM is enorm waardevol.”

Een collega van Eric pakt een skateboard en sjeest ervandoor. “We hebben aan de andere kant van het gebouw nog een kavel, met een skateboard ben je daar gewoon sneller. En de gietvloer is heel geschikt voor skateboards”, lacht Eric.

Fotografie door Eric Fecken

Lees ook