RDM Rotterdam

Cassius

RDM Rotterdam
Met Cassius onderzoekt Eric hoe je met robots milieuvriendelijke materialen zoals klei, leem en geopolymeer kunt 3D-printen. Op deze manier hoopt hij de bouwsector duurzamer en toekomstbestendiger te maken.

‘Een robot gaat niet met pensioen en heeft geen mal nodig’, vertelt enthousiaste ondernemer Eric Barendse dat hij met zijn 3D-printbedrijf Cassius het oude en het nieuwe wil samenbrengen. Met Cassius onderzoekt Eric hoe 3D-print milieuvriendelijke materialen zoals klei, leem en geopolymeer met robots. Zo hoopt hij de bouwsector duurzamer en toekomstbestendiger te maken.

Sinds 2015 werkt Barendse samen met een partnerbedrijf dat met beton werkt. De mallen voor bijvoorbeeld gevels van appartementengebouwen worden nu vooral met de hand gemaakt door mallenmakers. Vanwege de vergrijzing van deze ambachtslieden en de hoeveelheid afval die ontstaat door het gebruik van mallen, zijn ze overgestapt op 3D-printen. Eric: “Een robotarm die op industriële schaal 3D-printt, verbruikt veel data. En die robotcode lever ik aan – vooral voor grote, complexe ontwerpen. Ik startte echter Cassius om nog een stap verder te gaan en de industrie te laten zien dat 3D drukkerijgebouwen kunnen een stuk duurzamer en efficiënter. Daarbij speelt digitaal 'begrip' van materialen en ontwerpautomatisering een grote rol'.

Combinatie van fysiek en digitaal

‘Deze digitalisering van de bouw- en maritieme sector is iets wat Eric vanaf de eerste rij bij RDM meemaakt. “Het leuke van het Innovation Dock is dat alle ondernemers ook een link hebben met het fysieke. Er zijn veel innovatiehubs in Nederland, maar er zijn daar vaak alleen maar mensen die een app of een platform of zoiets aan het ontwikkelen zijn. op RDM hebben bijna allemaal een interface met de productie van een fysiek product. Maar ze hebben ook allemaal een softwarekant. Dus als je wat verder graaft, zie je altijd dat digitalisering de driver is, want dat geeft zowel dat oude, ijverige havengevoel, als het nieuwe gevoel van digitalisering en innovatie.’

Klein beginnen bij RDM

Eric: ‘En juist dat experimenteren is zo leuk bij RDM. Hier krijgen ondernemers de kans om dingen uit te proberen. Normaal gesproken moet u bij de start van uw onderneming eerst een hele hal huren, waar u vaak vijf jaar aan vastzit. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je ergens aan begint en er al na twee weken achter komt dat jouw idee helemaal niets is. Bij RDM kun je als het ware je huur na een maand opzeggen zonder dat dat een ramp is. Hier worden omstandigheden gecreëerd waarin ondernemerschap minder eng is, waar mensen meer lef hebben. Voor innovatie is vooral de moed om iets te starten belangrijk.’

Een stukje Rotterdam tijdens het printen

‘Hoewel je 3D-printen tegenwoordig overal ziet, zijn er nog niet eens zoveel mensen met deze ontwikkeling bezig. Eric: “Er werken veel mensen met kunststoffen, maar 3D-printen met beton, of klei-achtige materialen gebeurt nog op kleine schaal. Er zijn in Nederland maar twee gebouwen op deze manier gebouwd. Dus de huizencrisis, en daarmee wordt de klimaatcrisis niet acuut opgelost, tenzij er heel snel wordt opgeschaald. Maar om op te schalen moeten alle kinderziektes worden weggenomen en moeten we nieuwe digitale mogelijkheden ten volle benutten duurzame en betaalbare manier ‘Daar hoop ik bij RDM mijn steentje aan bij te dragen’.