RDM Rotterdam

Coastruction

RDM Rotterdam
Wanneer je vanaf de noordoever in M4H op de watertaxi stapt, baant men zich een weg door de Rotterdamse haven, op weg naar RDM. Langs grote pakhuizen en kranen, en over het water, glijdt het zwart-gele bootje tussen de grote vaart door naar dé technologische hub van Rotterdam. Een ander aangezicht dan de schilderachtige heuvels van Chianti is het zeker, maar ondertussen is dit gebied ook een tweede thuis voor de Italiaanse Nadia Fani. Hier huist Coastruction, waar Nadia zelfgebouwde 3D-printers gebruikt voor het maken van kunstmatige riffen. Het doel: kustbescherming en natuurherstel. We spreken de oprichtster over haar bijzondere reis van de wereldberoemde wijnstreek naar de Rotterdamse haven.

Italiaanse passie

Nadia vindt haar wortels op het platteland van Florence, Italië. Ze studeerde computer science, en de garage van haar ouders werd haar eerste werkplek. Hier ontleedde ze 3Dprinters, om die vervolgens op haar eigen manier weer in elkaar te zetten. En dan op zo’n manier dat deze machines ook met andere materialen dan plastic konden printen. Want dat had Nadia al gauw door: plastic is niet duurzaam en heeft geen plaats in een milieuvriendelijke toekomst. ‘Ik werd fan van powder bed printing waarmee je met poeders van verschillende materialen kunt printen. In Toscane ontmoette ik een ware pionier op dit gebied. Samen experimenteerden we met het gebruik van verschillende natuurlijke materialen en talloze ontwerpvormen en deed ik veel ervaring op.’ Met deze poeder-bed kennis op zak kwam Nadia in contact met Nederlandse bedrijven die deze technologie wilden gebruiken voor maritieme toepassingen. ‘Ik kwam in 2018 naar Nederland om als expert met Boskalis te werken aan hun programma voor kunstmatige riffen,’ vertelt Nadia. ‘De maritieme sector brengt veel schade aan de natuur, en ik zie in het aanbrengen van kunstmatige riffen een mogelijkheid deze natuur weer te helpen herstellen. Daarom richtte ik in 2021 Coastruction op, om te helpen de biodiversiteit te herstellen en onze kusten te beschermen.’

Koraalherstel: hoe werkt het?

Een rif van Coastruction is niet alleen mooi, maar ook erg effectief. ‘Onze zelfgemaakte 3Dprinters geven ons vrijheid in het gebruik van materiaal en hoe we onze producten vormgeven. Zo creeëren we purpose-built in een circulair productieproces,’ stelt Nadia. Op deze manier kan Coastruction specifiek bouwen voor verschillende projecten. ‘We passen het materiaal aan op basis van de unieke behoeften van het lokale ecosysteem, en de vorm van het product aan de uiteindelijke functie. Voor de Noordzee bouwen we eco-ankers voor drijvende windturbines, waarbij we expres gaten maken voor bijvoorbeeld mosselen, paling en garnalen om zich in te nestelen. En met succes: onze samples lieten tot 250% toename zien in biodiversiteit.’ Voor een project op de Malediven gaat Coastruction anders te werk. ‘Hier komen geen grote boten of hijskranen, dus het rif dat we hier voor printen moet licht en gemakkelijk te bevestigen zijn. Wel moet ons rif de golven breken om het koraal te beschermen en erosie van de kustlijn tegen te gaan. In dit geval zijn ze zo geprint dat ze stabiliteit waarborgen en koraal uitnodigen erin te groeien.’ Zo bieden Nadia en haar team met hun innovatieve printsysteem op maat gemaakte oplossingen voor specifieke maritieme vraagstukken.

Het inspirerende Innovation Dock

Er kan worden gezegd dat het Innovation Dock op RDM wel heeft bijgedragen aan het succes van Coastruction. ‘In eerste instantie kwam ik hier terecht omdat ik een 3D-print hub in Nederland zocht, maar RDM is zo veel meer dan dat,’ legt Nadia uit. ‘Je hebt hier een geweldige community die de drang naar innovatie samen telkens weer blijft opzoeken.’ Dat bedrijven gevestigd op RDM vaker samen optrekken is algemeen bekend. Zo gaat Coastruction bijvoorbeeld samenwerken met Paebbl. Dit bedrijf, ook gelegen op RDM, levert CO2-neutraal poeder wat goed is te gebruiken voor de bouw van een nieuw rif. En dat concullega Urban Reef in hetzelfde pand zit, deert Nadia niet: ‘Je leert meer van je concurrentie dan van wie dan ook. We zijn erg blij met hen samen te werken.’ Waar Coastruction zich op maritieme riffen richt, bouwt Urban Reef juist micro-klimaat riffen voor in steden. ‘We hebben immers hetzelfde doel, dus laten we vooral van elkaars kennis gebruikmaken.’

Terug naar een groene natuur

De toekomst van het bedrijf, hoe ziet Nadia die voor zich? ‘Ik zet mij enorm in om onze technologie wereldwijd te verspreiden. Vorig jaar leverden we onze printer Asterix op, deze in staat is 1 kubieke meter materiaal in een paar uur te printen. Het volgende doel is het bouwen van Obelix: een printer in een zeecontainer die 6 kubieke meter in een paar uur print.’ De container is van belang om Obelix gemakkelijk te vervoeren, en zo op locatie te kunnen printen. ‘En zo willen we samen met onze huidige én nieuwe partners overal ter wereld maritieme ecosystemen beschermen en herstellen.’ Opgegroeid in Toscane, met een prachtige kustlijn voor de deur, is dat waar Nadia graag terug naartoe wil: ‘In de afgelopen 15 jaar hebben we zo veel natuur verloren. Ik ben moeder, en wordt binnenkort voor de tweede keer moeder. Dit heeft me aan het denken gezet; Ik wil mijn tijd investeren in iets betekenisvols, en wil mijn best doen een groenere en gezondere toekomst aan mijn kinderen na te laten.’ Coastruction is Nadia’s weg naar die toekomst.

Fotografie: Eric Fecken

Lees ook